‘Voor blinden is er veel meer mogelijk dan mensen denken’

Het is vandaag Wereld Brailledag, 4 januari is de geboortedag van Louis Braille, de uitvinder van het brailleschrift. Het doel van deze dag is om het belang en de betekenis van braille onder de aandacht te brengen. Want dankzij het brailleschrift hebben zeer slechtziende en blinde mensen over de hele wereld toegang tot informatie en de mogelijkheid om te communiceren. Zo ook Erwin Alers die na zijn stageperiode bij de gemeente Hardenberg is blijven werken.

Erwin werkt bij het Klant Contact Centrum, waar alle telefoontjes en mailtjes van inwoners binnenkomen. “Met de juiste systemen voor spraak en braille is er veel meer mogelijk dan mensen denken”, vertelt hij. Doordat Erwin pas op zijn tweeëntwintigste blind werd, heeft hij op een minder goed niveau braille leren lezen. Met behulp van een brailleleesregel en een schermlezer kan Erwin prima zijn werk doen. De brailleleesregel helpt hem bij het checken van bijvoorbeeld zijn mailtjes en de schermlezer leest voor wat er op zijn scherm staat. Dat hoort hij via zijn koptelefoon.

Ook heeft Erwin hulp van Zarah, zijn blindengeleidehond. Zarah heeft geleerd dat ze met beugel 1 meter breed en 2 meter hoog is en kan bijvoorbeeld de bushalte opzoeken en ook de ingang van de bus. Wel moet Erwin zelf de weg weten. Als hij dus ergens naar toe moet waar hij niet bekend is, heeft hij hulp nodig: "Dan ga ik met iemand mee of neem ik de Regiotaxi in plaats van de bus. Dat is wat het is...”

Contact

Vragen of opmerkingen?

Contact opnemen