‘Stick to the plan!’ Niels herhaalt de woorden regelmatig voor zichzelf, want zijn handen jeuken om aan de slag te gaan en zijn eerste klanten te ontvangen. “Eerst moet de showroom klaar”, zegt de creatieveling, die niet alleen druk is met de presentatieruimte, maar ook met een aantal mooie items die laat zien wat Houtloadz voor mensen kan betekenen. “Als dat klaar is, kunnen de deuren open! We verwachten half november.”
Niels heeft al 17 jaar ervaring in het hout. Dat maakte dat hij het avontuur als zelfstandig ondernemer vol zelfvertrouwen aanging. “Aan de bezem, achter de machines, in de verkoop en in het management, ik heb er alles gezien”, zegt Niels. Bij zijn oude werkgever vergroeide hij met het vak en groeide de ambitie om voor zichzelf te beginnen. “Het zit in je dna. Ik droomde er ‘s nachts van.”
Liefde voor hout
Een nieuw hoofdstuk, met een nieuwe filosofie, dat is Houtloadz. De focus ligt op de particulier in de regio, die met Niels de liefde voor het natuurproduct deelt. “We maken eikenhouten tafels voor mensen die houden van een rustieke, geleefde tafel met scheuren en noesten voor in hun landelijke of juist moderne interieur. Ook maken we traptreden, meubelpanelen en vensterbanken.” Het is straks allemaal te bekijken in de stijlvolle showroom aan de weg, aan de voorkant van het bedrijfsterrein. “Doordat we produceren en verkopen onder één dak, kunnen we een eerlijke en betaalbare prijs vragen voor een maatwerk product.”
Naast particulieren wil Niels met Houtloadz ook kleinschalige bedrijven bedienen. “Kant en klare houten panelen leveren we aan interieurbouwers uit de regio”, zegt Niels, die bij alles hulp krijgt van zijn vrouw Ilse. Zij is op de achtergrond aanwezig en zorgt voor de marketing, socials, website, foto’s en de administratie van Houtloadz. “Alles aan de achterkant pakt zij op.”
Hergebruik houtresten
In de loods wordt zo duurzaam mogelijk gewerkt. Dat betekent onder meer het gebruik van natuurvriendelijke oliën en materialen. Niels heeft goed nagedacht wat hij kan doen met de restproducten kan hergebruiken, zodat hij echt niets weg hoeft te gooien. Hij bedacht een wandbord bestaande uit reststukjes hout. “Door het flexibele paneel krijg je een bord met veel verschillende mogelijkheden. Je kunt het gebruiken als kapstok of voor het opbergen van sleutels, maar ook ter decoratie met planten of fotolijstjes.” Ook het zaagsel wordt opgevangen. “We laten hier pellets voor de houtkachel van maken met ons eigen label.”
Waardevolle begeleiding
Het klinkt als een moeiteloze en vliegende start, maar er waren ook hobbels te nemen, waaronder het financiële plan. “Er kwamen veel dingen op me af”, zegt Niels, die de hulp inschakelde van platform Ondernemen in Hardenberg. “Peter en Remco staan aan onze zijde om ons te begeleiden en hun mening over iets te geven. We sparren over alles en ze geven tips en tricks over dingen waar je niet aan denkt. Dat vind ik heel waardevol.”
Zo regelde Niels de financiering van Houtloadz uiteindelijk bij Qredits en kwam hij in contact met MoveDigi. Dit is een digitale werkplaats die mbo- en hbo-studenten digitaliseringsopdrachten laat uitvoeren bij bedrijven in de regio. “Drie enthousiaste studenten zijn nu voor ons bezig om een webshop te bouwen en ze gaan kijken naar de vindbaarheid van onze website. Dat is een hele mooie samenwerking.”
Niels kan iedereen de hulp van het platform aanraden. “Als je even niet weet, maar ook als je al wel veel weet, is het een verrijking. Je weet namelijk niet alles zelf. En ook al ben je het soms niet eens met wat ze zeggen, het zet je wel aan het denken. Het is een bak expertise die je er zo bij krijgt. Dat is niet in geld uit te drukken.”