Zoeken

Waarom regio Hardenberg

De groene gemeente Hardenberg biedt je letterlijk de ruimte om te ondernemen. In het gunstig gelegen gebied op de grens van Twente, Drenthe en Duitsland gaan dynamiek en internationale ambitie hand in hand met aandacht voor elkaar en kleinschaligheid.

1. Wij maken van kansen economische successen

De ambitie van deze eerste actielijn is om nieuwe economie te creëren in Hardenberg. Daarbij zetten de partijen in op bestaande én nieuwe MKB-ondernemers als belangrijke banenmotor. Concreet wil Hardenberg de MKB-vriendelijkste gemeente van Nederland zijn en dé plek om duurzaam te ondernemen in alle branches. Hardenberg wil koploper zijn in innovatie, ook op het gebied van robotisering en technologisering. Kansrijke ontwikkelingen, uitbreidende bedrijven, nieuwe bedrijven en snelle groeiers moeten zorgen voor werkgelegenheid die aansluit op het opleidingsniveau van inwoners.

2. In Hardenberg hebben we voor iedere baan de geschikte persoon

Concreet doel van de tweede actielijn is dat iedere inwoner van Hardenberg die kan werken, werkt en dat de werkloosheid in de periode 2025-2030 lager is. Inhoud en niveau van opleidingen moeten aansluiten bij de behoefte van bedrijven. In de behoefte die Hardenbergse bedrijven hebben aan medewerkers wordt volgens het Programma vanaf 2025 voorzien.

3. In Hardenberg kennen we geen grenzen

Bij het verzilveren van de economische kansen, kijkt Hardenberg nadrukkelijk om zich heen. Doel van de derde actielijn is dat Hardenberg vanwege de duidelijke streekfunctie een hotspot voor de regio is en een onmisbare speler in de regio. Meer Hardenbergse bedrijven moeten internationaliseren. Bedrijven, onderwijs en overheid werken ‘grenzeloos’ samen qua sectoren, omgeving, afzetgebied en discipline.

4. Iedereen weet dat je voor ondernemen en werken in Hardenberg moet zijn

Actielijn vier richt zich op het tonen van de kwaliteiten. Concreet doel is dat Hardenberg authentiek, uniek en bekend is met de ondernemers als trotse ambassadeurs. Het hele jaar door moeten er sfeer, beleving, activiteiten en evenementen in Hardenberg zijn. De winkelopenstelling moet daarop zijn afgestemd. Tenslotte wil Hardenberg goed bereikbaar zijn, zowel fysiek als digitaal.

5. Hoge score, brede welvaart

De brede welvaartsindicator meet de immateriële welvaart die inwoners ervaren. Denk daarbij aan gezondheid, veiligheid, sociale connecties, wonen en de balanstussen werk en privé. Als Regio Zwolle wordt afgezet tegen de twaalf provincies, staan we op de derde plek. Alleen in Zeeland en Drenthe is de brede welvaart hoger. We scoren vooral goed op de balans tussen werk en privé, sociale contacten en veiligheid. Kortom; we kennen een goede kwaliteit van leven. 

Ga naar de inhoud