Deurpak’n is de podcast voor ondernemers uit de regio Hardenberg. Deze aflevering gaat over circulariteit en duurzaam ondernemen. Tijdens de aflevering is Jolanda Theisens van Circo Lodge te gast. Zij is bezig met het bouwen van circulaire recreatiewoningen. Hoe is zij begonnen met circulair ondernemen? En wat is circulariteit eigenlijk?
Beluister hieronder de hele aflevering:
Van dialyse-camping naar circulair ondernemen
Zestien jaar geleden kreeg Jolanda het idee om iets anders te gaan doen. Ze was dialyse-verpleegkundige en ging een boerderijcamping starten. Hierna ging het snel. Jolanda vertelt trots over haar bedrijf: “Binnen een jaar hadden we het rond. Het loopt nu super en we zijn zelfs genomineerd voor een ANWB-award.”
Het idee voor onze circulaire lodges is gestart doordat ze iets unieks voor de camping wilden maken. Jolanda wilde oude spullen van de boerderij omtoveren tot luxe en comfortabele accommodaties voor gasten. Door het overheidsprogramma Circo Track is ze het circulair ondernemerschap ingegaan.
Verdiep je in duurzaamheid met Circo Track
Toen zij het overheidsprogramma Circo Track volgde, leerde ze hoe je echt circulair onderneemt. Ze keek samen met specialisten naar haar bedrijfsproces en hoe je dit circulair inricht. Iedere ondernemer kan dit programma volgen om meer te leren over circulariteit.
Jolanda vertelt over haar motivatie: “Ik vind het belangrijk dat we zuinig omgaan met grondstoffen. Zeker nu er een grote schaarste heerst en alle prijzen over de kop gaan, moeten we efficiënt omgaan met wat we hebben. Dat is gewoon je gezonde verstand gebruiken.”
Circulariteit in de recreatiesector
Hierna heeft Jolanda het gebruik van de oude machines losgelaten. Ze wilde iets nieuws maken met weinig afval. Circo Lodge ontwerpt en bouwt circulaire vakantieverblijven. Binnenkort presenteert Circo Lodge haar eerste circulaire product. Dat is nieuw in de recreatiesector, want daar gebeurt nog weinig met duurzaamheid en circulariteit. Er wordt nog weinig nagedacht over circulariteit, waardoor er veel afval is.
Vakantiewoningen gaan gemiddeld 7-10 jaar mee. Hierna moeten ze vernieuwd of vervangen worden. Jolanda van Circo Lodge denkt na over wat er daarna gaat gebeuren. Hoe zorg je dat de materialen hergebruikt worden en er zo min mogelijk afval is?
Wat is circulair?
Circulair gaat eigenlijk nog een stap verder dan duurzaamheid. Bij duurzaamheid gaat het om hoe lang een product meegaat. Circulair is het gebruiken van reststromen voor het maken van een product. Aan het einde van de levensfase van het product worden deze reststromen weer gebruikt om iets anders te maken.
De circulariteit van de vakantiewoningen
Bij Circo Lodge gebruiken ze bijvoorbeeld rijstvlies. Dat is een product dat lang meegaat en daarna weer hergebruikt wordt. De lodges zijn nog niet volledig circulair, maar wel heel duurzaam. Er wordt veel biobased materiaal gebruikt.
Een circulair bouwproces
Hoe kijk je dan naar een circulair bouwproces? Dat is anders dan vroeger. Nu ben je meer bezig met welke materialen je gaat gebruiken en hoe die weer hergebruikt gaan worden. Zo heb je geen afval bij het bouwproces en denk je direct na over hoe de reststromen later gebruikt worden.
Hoe worden de ontwerpen gemaakt?
Jolanda en haar man maken de ontwerpen in de schuur. De ontwerpen zijn geheel demonteerbaar, zodat deze later makkelijk hergebruikt worden. De modellen voor de lodges zijn een melkbus en een boomstam. Deze bouwen ze in het rond, het is dus ook een circulair model. Rond bouwen is volgens Jolanda uniek. “Zoiets hebben wij nog niet eerder gezien.”
Eindverantwoordelijk voor het hergebruik
Jolanda vertelt over haar toekomstplannen: “Wij willen ontzettend graag verantwoordelijk zijn voor het hergebruik van de materialen. Dit gaan we bereiken met ons circulair businessplan, waarmee we klanten een abonnement aanbieden op onze lodges.”
Zo blijft Circo Lodge de eigenaar en zijn zij verantwoordelijk voor het hergebruik van alle materialen. Hierdoor stimuleren ze zichzelf extra om de lodges zo duurzaam mogelijk te maken.
Is 100% circulair al mogelijk?
Hier is Jolanda heel duidelijk over. Het antwoord is nee. Ze hoort wel van ondernemers die claimen dat ze 100% circulair zijn, maar volgens haar is dat onmogelijk. Een riolering en bedrading zijn niet circulair aan te leggen. Bovendien heb je op het moment dat je bouwt met tweedehands materialen te maken met het aanbod dat de markt geeft. Hierdoor beperk je je te erg. Wanneer je professioneel bouwt, kun je hier niet mee werken.
Volledig circulair bouwen is heel ambitieus en waarschijnlijk onmogelijk. Voor Jolanda is 75% circulair al heel mooi. Er zullen altijd restromen zijn, maar het is zeker mogelijk om deze te beperken. Dat wil Circo Lodge samen met andere ondernemers doen.
Hoe stimuleer je andere ondernemers om circulair te ondernemen?
Circulair bouwen is duurder dan normaal bouwen. Hierdoor is het lastig om ondernemers te motiveren. Circo Lodge wil ondernemers motiveren met wat ze maken en het verhaal dat ze vertellen. Ze willen het duwtje in de juiste richting geven. Het is maar net of de ondernemer daar wel of geen oren naar heeft.
De vakantieganger is er al wel mee bezig. Uit onderzoek van Booking.com blijkt dat de zoekfunctie op hun website meer wordt gebruikt voor CO2-neutrale vakanties. Met circulair ondernemen spreek je dus een nieuwe doelgroep aan.
De overheid krijgt ook een grote rol in het verhaal. Zij kunnen subsidies geven aan ondernemers die circulair bezig zijn en verplichtingen opleggen. Ze moeten circulair ondernemen aantrekkelijker maken dan ‘normaal’ ondernemen.
Een circulaire toekomst
Welke toekomstplannen heeft Jolanda? In de toekomst gaat Circo Lodge haar circulaire businessplan uitbreiden. Ze willen graag dat mensen volledig circulair en CO2-neutraal vakantie kunnen vieren in Overijssel. Ze denkt aan fietsvakanties met eten dat direct van de boer komt. Voor dit idee werkt ze samen met andere ondernemers uit de regio.
Jolanda’s tips voor circulair ondernemen
Bij Circo Lodge begon het met zonnepanelen en ging het steeds verder. Door creativiteit en het volgen van Circo Track kwamen ze tot dit idee.
Jolanda’s circulaire tip is daarom: “Begin klein, kijk naar je eigen proces en ga daarin verder.”