Hoe onderneem je stressbestendig? Onze gasten vertellen open over hun ervaringen met stress en ondernemerschap. Hier praten we over met Jasper Vrieling van Vrieling Adviesgroep, en Robert Ekkelenkamp, zelfstandig projectleider in het publieke domein en actief onder de naam RBRT Projectmanagement.

Beluister hieronder de hele aflevering:

Stress en ondernemerschap

Alle ondernemers ervaren wel eens stress. Ook Jasper en Robert geven aan dat ze wel eens met stress kampen. Dan gaat het vaak over acute stress. Je maakt je zorgen over je bedrijf en of alles goed loopt. Chronische stress ervaren zij weinig.

Lichte stress, dat komt volgens Jasper redelijk snel voor. Gaat een opdracht door of niet? Gaat het goed op een afdeling? Er zijn altijd wel zaken om je druk over te maken. Wanneer stress je dagelijks leven beïnvloedt, moet je gaan nadenken over of het allemaal wel goed gaat.

Bewustwording van risico’s
Soms heb je even last van acute stress. Jasper had laatst te maken met een grote brand bij een relatie. Hij vraagt zich dan af of alles goed geregeld is. Wanneer hij het hele dossier scherp heeft, keert de rust weer terug. Dat is het vak van een verzekeraar. Daarna zorgt hij ervoor dat de ondernemer zo snel mogelijk verder kan. Jasper gaat dus van de stress- naar de hulpstand.
Vaak zijn ondernemers niet voorbereid op deze risico’s. Jasper wil zorgen dat dit wel mogelijk is, door ondernemers op deze risico’s te wijzen. Zo zorg je voor minder stress in de toekomst.

Beginnen als ondernemer is stressvol
Robert is een startende ondernemer in het publiek domein. Een moment van stress voor hem was het moment waarop hij echt voor zichzelf begon. Dat is voor veel ondernemers een herkenbaar moment. Maak je wel de goede keuze en waar begin je aan? Meestal heb je je goed voorbereid, maar het blijft toch een moment van twijfel. Het is het moment waarop je alle zekerheden loslaat.

Stabiliteit in inkomen
Als je begint en je hebt je eerste opdrachtgever binnen, dan ben je natuurlijk heel erg blij. Je hebt een deel van je plan waargemaakt. Daarna ga je verder kijken. Waar liggen nog meer kansen, wat kan ik verbeteren en heb ik mijn werkvoorraad voor de langere termijn op orde? Dan maak je je wel zorgen over of je voldoende opdrachten krijgt om je inkomen stabiel te houden.

Stress in een groter bedrijf

In een groter bedrijf heb je andere stress en andere elementen die je zorgen baren. Als je een opdracht niet krijgt, heeft dat niet direct impact op alle medewerkers. Het is natuurlijk heel jammer, maar je organisatie gaat gewoon verder.

Aan de andere kant ben je wel continu aan het zoeken naar nieuwe omzet, want je medewerkers willen ook graag groeien en ontwikkelen. Ze willen bijvoorbeeld in deze tijd van inflatie een klein beetje salaris erbij. Dat moet je weer terughalen in de omzet. Daarom moeten ook grote bedrijven altijd op zoek gaan naar werk en omzet.

Managen van stress van medewerkers
Het managen, coachen en begeleiden van mensen is een belangrijk deel van het dagelijks werk van een mkb’er. Je bent verantwoordelijk voor al je medewerkers en hun gezin. Daar ga je samen over in gesprek, dat is het belangrijkste. Wanneer je hier als leidinggevende veel stress van krijgt, heb je misschien het verkeerde vak gekozen.

Als zzp’er werk je natuurlijk niet alleen. Robert werkt veel projectmatig. Wanneer hij ziet dat een andere medewerker in zijn projectteam niet goed functioneert, geeft hij dit door aan de werkgever. “Dat is niet mijn verantwoordelijkheid, maar ik voel natuurlijk wel mee.”

Andere stressfactoren in groot bedrijf

Ook in een groot bedrijf werken ondernemers vaak mee op de werkvloer. Maar er zijn ook andere dingen waar de mkb’er mee bezig is. Dat is met name de bedrijfsvoering, de klanten, toekomst en automatisering.

Communicatie
Welke stressfactoren brengt dit mee? Vooral de communicatie vraagt veel aandacht. Je moet zorgen dat iedereen weet welke kant we opgaan. Iedere medewerker heeft zijn eigen kennis, beelden en ervaringen. Dus dit is een grote opdracht.

Koffiepraat & visie overbrengen
Het is ook lastig dat je als manager vaak niet op de hoogte bent van alles. Wat bij het koffieapparaat wordt besproken, bereikt vaak niet de vergadering. Gezamenlijk kan dit voor stress zorgen. Hoe neem je medewerkers mee in je bedrijfsvoering? Hoe selecteer je de juiste medewerkers? Hoe speel je in op veranderingen in de wereld? Een directie kan allerlei mooie plannen bedenken, maar als de medewerkers hier niet in meegaan, wordt het niks.

Kennis over alle taken
Als mkb’er krijg je te maken met veel verschillende taken. HR-activiteiten, facturatie en achter betalingen aanbellen zijn voorbeelden hiervan. Je hebt veel specialistische kennis nodig om dit te doen. Organiseer daarom de juiste mensen om je heen, zodat je minder stress hebt.

Stressfactoren van een zzp’er

Situaties die voor stress zorgen bij zzp’ers zijn situaties waarin je kennis tekort komt. Soms weet je dit wel te organiseren en dan is er geen probleem. Maar als het niet lukt, word je daar wel onrustig van.

Ook time-management is een stressfactor. Hoe organiseer je je tijd zo dat je mooie opdrachten kan aannemen? Je moet goed weten wat je aankunt. Als je te veel werk op je neemt, kom je in die gevarenzone van chronische stress. Soms moet je daarom, hoe moeilijk dat ook is, mooie opdrachten laten schieten.

Ook deze stressfactoren beginnen allemaal bij zelfkennis. Wanneer je jezelf als ondernemer goed kent, weet je wat je anderen te bieden hebt.

Balans tussen werk en privé

Een stevige thuisbasis is belangrijk. Daarnaast is time-management voor een zzp’er echt een must. Wanneer werk je, hoe ben je bereikbaar en waar werk je? Flexibiliteit in werktijden hoort daarbij. Dit geldt ook voor een groter bedrijf. Wanneer er ineens extra werkzaamheden moeten worden uitgevoerd, zal het personeel flexibel moeten zijn in hun werktijden. Dan gebeurt dat vaak aan het eind van de dag of aan het begin van de avond.

Zelfkennis zorgt voor minder stress

Vraag jezelf eens af: waar ben ik sterk in? Je hoeft niet iedere opdracht aan te nemen. Als je weet wat bij je past, helpt dat je om de juiste keuze te maken. Ga je een opdracht aannemen, vraag je er hulp bij, of laat je de opdracht schieten?

Verzamel daarom mensen om je heen die je een spiegel voorhouden. Dat is belangrijk, maar ook erg lastig. Niet iedereen gaat zomaar aan jou vertellen wat je slechte eigenschappen zijn.

Altijd druk? Wees er blij mee

Hoe onderneem je stressbestendig? Ken jezelf als ondernemer en weet waar je limieten liggen. Op het gebied van kennis, inzet en vaardigheden. Weet ook hoe je communiceert met je medewerkers en wees hierin transparant en duidelijk. Zo zorg je voor minder onrust en stress.

Blijf reflecteren op wat je doet en neem hier de tijd voor. Vind je het nog leuk? Ga je door op dezelfde manier? Doe dit regelmatig, zodat je zeker weet dat je de goede kant op gaat. Ben jij zo’n ondernemer die altijd druk is? Denk dan hier eens aan:

“Als je niet druk bent, heb je nog meer stress.”

Een volle werkdag is een goed teken.