Zorgeloos dialyseren op vakantie
De camping ligt verscholen achter de boerderij met weids uitzicht over de velden en akkers, waar bloeiende pioenrozen in het voorjaar zorgen voor een zee van kleur. Samen met hun ouders runnen Jolanda en Inge het familiebedrijf en daarnaast is Jolanda dialyseverpleegkundige en Inge notarieel medewerker. ‘In 2006 ontstond het idee om een boerderijcamping te beginnen’, vertelt Jolanda terwijl Inge een dampende kop thee op tafel zet. ‘Maar er zijn al heel veel campings, dus moesten we wel iets bedenken waarmee we onderscheidend zouden zijn en zo ontstond het idee voor hemodialyse op de camping. We hebben twee hemodialyseruimtes. In de ene ruimte kan alleen overdag gedialyseerd worden en de andere ruimte is een suite waar ook ’s nachts gedialyseerd kan worden. Het is een ideale combi van samen vakantie vieren met de zekerheid van betrouwbare hemodialyse heel dichtbij. In Nederland zijn we de enige die dit zo aanbieden’, vertelt ze met ogen die stralen van trots.
Idee voor nieuwe circulaire accommodatie
Inmiddels loopt de camping al jaren als een trein. De verbinding leggen met de agrarische sector en als camping ook zo onderscheidend, duurzaam en circulair mogelijk zijn, vormt de rode draad in alles wat de zussen doen. En vanuit die gedachte ontstond ook het idee om nieuwe accommodaties in de vorm van een melkbus te bouwen, van zoveel mogelijk herbruikbare materialen. ‘Eerst heb ik samen met mijn vriend Sebastiaan Moes, die industrieel productontwerper is, een Circo Track gevolgd bij Hibertad’, herinnert Jolanda zich. ‘Vervolgens heeft Sebastiaan een ontwerp voor de melkbus gemaakt en hebben we samen een prototype gebouwd. Daarmee kwamen we tot de conclusie dat het technisch in ieder geval haalbaar is.’ Inmiddels hebben Jolanda en Sebastiaan hun ervaring als ondernemer in de recreatiesector en als industrieel productontwerper gecombineerd in hun bedrijf Circo Lodge. Vanuit dit bedrijf ontwerpen en bouwen ze circulaire verblijfsaccommodaties, zoals de melkbus, en privé sanitair-units.
Inzet van studenten voor verder onderzoek
Voordat er daadwerkelijk met de bouw van de melkbusaccommodatie werd gestart was er nog meer onderzoek nodig. Hiervoor schakelden Jolanda en Inge verschillende studenten in, via Vechtdal Projecten. ‘Studenten van de opleiding Bouwkunde en Industrieel Product Ontwerper berekenden hoe de accommodatie kon voldoen aan het Bouwbesluit en bekeken hoe we de melkbus remontabel konden bouwen. Daarnaast voerden economiestudenten een haalbaarheidsonderzoek uit.
De hulp van de studenten was voor ons heel fijn, want daar hadden wij zelf echt de tijd niet voor’, bekent Inge met een zucht. Inmiddels hebben mbo-studenten ook al geholpen met de content-marketing in de vorm van storytelling.
Gebruik van duurzame circulaire materialen
Ondertussen startte ook de zoektocht naar duurzame en circulaire materialen. Zo bestaan de melkbussen uit losse remontabele houten segmenten en worden de wanden geïsoleerd met Isocell. ‘Dit is natuurlijke warmte-isolatie bestaande uit gerecycled krantenpapier vermengd met minerale zouten, waardoor het niet gaat rotten en brandwerend is. Verder gebruiken we plaatmateriaal dat gemaakt wordt van rijstvlies, gemengd met een biobased substantie. Dit plaatmateriaal hebben we ook gebruikt voor de circulaire privé-sanitairunits die we geplaatst hebben’ legt Jolanda uit. Daarnaast wordt er gebruik gemaakt van waterbesparende kranen en toiletten en apparatuur die zo min mogelijk energie gebruiken.
Toekomstbestendig remontabel bouwen
Waarom bouwen jullie de melkbussen met remontabele segmenten? ‘We zien dat gasten steeds kiezen voor een vakantie met een unieke beleving en ook steeds hogere eisen stellen aan de accommodatie’ reageert Inge. ‘Dat betekent dat de accommodatie van vandaag, over 10 jaar al niet meer bijzonder is. Door de melkbussen remontabel te bouwen kunnen we deze na verloop van tijd relatief eenvoudig verplaatsen, veranderen of hergebruiken voor andere toepassingen. Dat past helemaal bij onze wens om circulair en duurzaam te bouwen.’
De circulaire gedachte uitdragen
Momenteel bouwen Jolande en Inge zelf, in samenwerking met hun partners, de eerste melkbus in een van de schuren van de boerderij. Dat oogst zo nu en dan verbazing. ‘Werken op het land, rijden op de trekker of heftruck en timmeren hebben we hier met de paplepel ingegoten gekregen. We lopen hier net zo makkelijk in onze overall, als ‘gelakt en gehakt’ op ons werk’, schateren de zussen. Samen vormen ze een ideale combi waarbij Jolanda vooral met de creatieve ideeën komt en Inge daarvan de praktische en zakelijke kant bekijkt. ‘We hopen deze zomer 2 tot 4 melkbussen op de camping te kunnen plaatsen. En als ze er eenmaal staan, kunnen we onze circulaire gedachte nog beter uit dragen’, besluiten ze gedreven.
Ga voor meer informatie over boerderijcamping De Boergondier naar: www.boergondier.nl