De bakker verbouwt zijn eigen rogge en laat in een brede groenstrook om het roggeveld de natuur haar eigen gang gaan. Dit leverde de bakkerij in 2018 al een award op voor het bevorderen van de biodiversiteit. Sinds vorige week mag de bakkerij zichzelf ook ‘Hofleverancier’ noemen. Het ondernemersechtpaar Johan en Riny Slatman is blij met deze Koninklijke onderscheiding: “Het is toch een mooie schouderklop voor je bedrijf. Nadat de aanvraag de deur uit was stonden hier verschillende mensen op de stoep om de bakkerij te beoordelen. Niet alleen moeten de financiën en de bedrijfsvoering op orde zijn, ook je personeelsbeleid en arbo-technische zaken worden onder de loep genomen. Daarnaast wordt ook gekeken naar hetgeen je doet voor de maatschappij. Ook de regionale uitstraling is relevant. Als je dan hoort dat er een positief advies is afgegeven dan is dat heel bijzonder!” 

“Vooral de beroemde – volgens een geheim, traditioneel recept gebakken – Slatmanskoek is wijd en zijd bekend.”

Het predicaat ‘Hofleverancier’ werd uitgereikt tijdens het open huis ter gelegenheid van het 125-jarig bestaan van Bakkerij Slatman. Wat is het geheim om het zo lang vol te houden? “Het belangrijkste is dat je zorgt dat je goeie producten maakt”, aldus bakker Slatman. ”Verder is het van belang om goed op de hoogte te zijn van wat er speelt op het gebied van voeding en gezondheid. Investeren in je bedrijf en in je mensen en niet achterblijven als het gaat om nieuwe ontwikkelingen. En natuurlijk hard werken, het gaat niet vanzelf.” Johan Slatman is positief gestemd over het ondernemersklimaat in Hardenberg. Met name de onderlinge contacten tussen de ondernemers in Gramsbergen vindt hij erg plezierig. Bakkerij Slatman blijft wat hem betreft dan ook nog lang in Ane gevestigd: “Ik zie geen enkele reden om hier weg te gaan. We hebben het heerlijk aan de ruimte. We zitten hier prima, vrij en blij!”