Het materiaal kunststof heeft Lisanne Kamphuis van Sustaign als het ware met de paplepel ingegoten gekregen. Haar vader werkt al meer van 30 jaar in de kunststofindustrie en met hem ging ze vroeger al mee naar de fabriek en naar beurzen. Tijdens haar studie Product Design combineerde ze haar interesse in kunststof, met haar fascinatie voor machines en techniek. Inmiddels maakt ze in haar productiehal in Hardenberg verschillende producten uit uniek plaatmateriaal dat ze van 100% gerecycled kunststof maakt.

Nieuwsgierig naar hoe dingen werken
De deur naar de productiehal staat uitnodigend op een kier, ‘kom binnen en let niet op de rommel’, klinkt het enthousiast bij binnenkomst. Die rommel in het kleine kantoor, annex ontvangstruimte valt wel mee. Wat wel opvalt is het geluid van de freesmachine dat uit de achterliggende productiehal komt. ‘Ik moet soms even naar achteren om te kijken of alles daar goed gaat hoor’, verontschuldigd Lisanne zich terwijl we met een kopje koffie gaan zitten. ‘Tijdens mijn studie ben ik gaan onderzoeken naar wat ik met gebruik van machines, van kunststofafval zou kunnen maken. Zo is het eigenlijk begonnen en ik vind dit écht heel leuk’, vertelt ze met een brede glimlach over hoe ze begonnen is.

Kunststof platen met unieke uitstraling
Het kunststofproduct dat ze tijdens haar studie ontwikkelde had de uitstraling van marmer en natuursteen. ‘Dat zag er prachtig uit en daarom ben ik na mijn studie gaan onderzoeken wat ik hiervan op grotere schaal zou kunnen maken. Zo ben ik uitgekomen bij plaatmateriaal dat ik maak van kunststofafval en waar ik vervolgens een eindproduct voor de klant van maak. Denk aan tafels, stoelen, balies, kasten of interieurpanelen voor de projectenmarkt, retail, horeca en interieurdesign.’ Ze werkt met drie standaardkleuren maar kan op vraag van de klant ook een gepersonaliseerde kleur maken. Ondertussen legt Lisanne wat voorbeelden van het plaatmateriaal op tafel waaronder een roze/witte variant die ze speciaal voor een klant in Dubai maakte. ‘Ik heb net op de beurs Material District Utrecht gestaan en merk dat er veel belangstelling is voor het plaatmateriaal voor gebruik in de retail’, vertelt ze enthousiast.

Vergadertafel van plastic doppen
In de kleine productiehal staan verschillende machines die Lisanne zelf heeft aangepast zodat ze er haar eigen producten mee kan maken. Opvallend zijn ook de dozen vol oude telefoonhoesjes, plastic doppen en plastic flacons. ‘Van een Belgische klant kreeg ik de vraag of ik iets kon maken met deze oude telefoonhoesjes. Daarvan heb ik er pallets vol van binnen gekregen’, herinnert ze zich lachend. ‘Ik heb er platen van kunnen maken en daarvan heb ik weer bistrosetjes gemaakt voor hun hoofdkantoor.’ Ze maakt de producten van het begin tot eind dus zelf. Zo maakte ze een grote vergadertafel en een bartop van plastic flesdoppen en een prachtig limited edition kunstwerk en een XXL-vaas voor PlastChem B.V. in Hardenberg.

Start-up-programma biedt nieuwe inzichten
Lisanne is geboren en getogen Hardenberger en ze koos twee jaar geleden ook bewust voor Hardenberg als plaats om te ondernemen. Waarom? ‘Ten eerste vind ik Hardenberg gewoon leuk!’, reageert ze direct en overtuigend. ‘Verder zit hier mijn zakelijke netwerk van mensen die me veel over kunststof hebben geleerd en waarmee ik samenwerk. Bovendien is de mentaliteit hier vooral, niet zeuren maar aanpakken! Als ik hier mensen iets vraag, dan doen ze het ook écht zonder al te veel poespas.’ Sinds kort maakt ze deel uit van het start-up-programma binnen de gemeente Hardenberg en heeft ze regelmatig gesprekken met Peter Zwartscholten van Startershuis DOEN! ‘Het is fijn om over zaken te kunnen sparren en zo nieuwe inzichten en handvatten te krijgen. Zo heb ik recent een persoonlijkheidstest gedaan en ben ik op basis hiervan een plan aan het schrijven. Ik merk dat ik door het traject en de nieuwe leidraden wat meer rust in mijn hoofd krijg’, klink het tevreden.

Samenwerken met grote merken
Hoewel Lisanne zegt niet heel ver vooruit te kijken met haar bedrijf, heeft ze wel een duidelijke ambitie. ‘Ik zou het heel tof vinden als mijn product in meer winkels van grote merken gebruikt gaat worden, voor bijvoorbeeld winkelpresentatiepanelen of balies. Hierover heb ik met een aantal merken de eerste gesprekken al gevoerd. Gelukkig merk ik dat steeds meer bedrijven het belangrijk vinden om duurzame producten te gebruiken en het daarnaast ook leuk vinden om samen te werken met jonge ontwerpers’, besluit ze hoopvol.

Ben je benieuwd naar wat Sustaign zoal maakt? Ga dan naar: https://www.sustaign.nl of volg Sustaign op LinkedIn en Instagram.