Tussen de weilanden langs de Reest, bij Balkbrug, ligt de Reestlandhoeve: een plek waar natuur, menselijkheid en kwaliteit samenkomen. Hier runnen Bas (26) en Lynn (23) Huisman samen met hun ouders een bijzonder familiebedrijf met een wijngoed én een zorgboerderij.
Hoewel ze er zijn opgegroeid, was het niet vanzelfsprekend dat Bas en Lynn het bedrijf zouden overnemen. “Onze ouders hebben nooit druk op ons gelegd”, zegt Lynn. “Ik dacht juist altijd: ik wil gewoon in loondienst.” Maar dat gevoel veranderde. “Toen ik hier terugkwam, wist ik: dit is mijn plek.”
Voor Bas was het sneller duidelijk. Hij stapte in 2020 in de VOF en werkt nu, net als vader John, aan de commerciële kant van het wijngoed. Lynn werkt in de zorgtak en volgt de opleiding Social Work, zodat ze de rol van hun moeder Wilma kan overnemen. Bas: “En zo vinden we stap voor stap onze eigen plek in het bedrijf.”
Kracht van familie
Werken met familie kent voordelen én uitdagingen. “Je bent altijd samen en ook thuis gaat het altijd over werk. Dat was soms best heftig”, zegt Bas. Toen ze beiden uit huis gingen, werd dat beter. Toch vinden ze het samenwerken met hun ouders vooral waardevol. “Je kent elkaar door en door en vertrouwt elkaar”, zegt Lynn.
Doordat de band zo sterk is, kunnen ze snel schakelen. “We krijgen de ruimte om onze eigen ideeën uit te voeren”, zegt Bas. “Juist omdat we elkaar zo goed kennen, durven we te proberen. Dat is de kracht van een familiebedrijf.”
Twee werelden, één visie
De Reestlandhoeve bestaat uit twee pijlers: de zorghoeve en het wijngoed. Op de zorghoeve krijgen mensen met bijvoorbeeld dementie, Parkinson of autisme een zinvolle dagbesteding. “Deelnemers helpen bijvoorbeeld bij de oogst of met etiketten plakken”, vertelt Lynn. En als de wijnen prijzen winnen, vieren ze dat samen. “We doen het echt met elkaar.”
De wijngaard levert jaarlijks prijswinnende wijnen. “Tachtig procent van de smaak ontstaat al in de wijngaard”, legt Bas uit. Daarom werkt het team zo natuurlijk mogelijk. Ze gebruiken bijna geen gewasbescherming, maar werken met innovatieve technieken zoals satellietdata. “Zo zien we waar extra aandacht nodig is en kunnen we preciezer werken.”
Duurzaam denken én doen
Duurzaamheid zit diep in het bedrijf verweven. “Dat zit in ons DNA. We zijn ermee opgegroeid”, zegt Bas “Daar spelen we met ons bedrijf op allerlei manieren op in.” De Reestlandhoeve heeft een B Corp-certificering, een duurzaamheidskeurmerk voor bedrijven. “Bovendien staan we voor transparant communiceren. We maken geen geheim van wat we hier aan het doen zijn.”
Ook financieel kiest de familie voor een andere koers. In plaats van een lening bij de bank, kozen ze voor crowdfunding. “We haalden ruim een half miljoen op”, vertelt Bas. “Onze achterban kreeg aandelen en deelt nu mee in het succes. Daarmee creëer je unieke ambassadeurs.”
Ruimte maken voor groei
Met jaarlijks 15.000 bezoekers en een groeiend aantal deelnemers aan de zorg, is uitbreiding noodzakelijk. Een nieuwe kantine en grotere werkplaats moeten meer rust en structuur bieden. Bas: “We groeien op alle fronten. Straks kunnen we de zorg vijf dagen per week aanbieden én bezoekers beter ontvangen. Het is tijd voor de volgende stap.”
Alles draait om samen
Wat de Reestlandhoeve zo bijzonder maakt, is niet alleen het product of de plek, maar de mensen. “We doen het echt samen”, zegt Lynn. “Met het team, de familie en de deelnemers. Je voelt het als je hier rondloopt: hier doe je ertoe.”
Of het nou gaat om het draaien van klassieke muziek voor de druiven of het samen vieren van een goede oogst, bij de Reestlandhoeve gebeurt alles met aandacht. “En met liefde voor de natuur”, voegt Bas toe. “Want uiteindelijk bepaalt die of het een goed jaar wordt.”