Start als zelfstandig bandenhandelaar
‘Ik werk al 15 jaar in de internationale bandenwereld en heb in die jaren bij diverse handelaren en producenten gewerkt. Dat heb ik altijd met plezier gedaan’, vertelt Eef terwijl hij ontspannen achteroverleunt. ‘Maar op een gegeven moment merkte ik ook dat het werken in grote organisaties zo zijn nadelen heeft. Te lange lijnen, beslissingen gaan over te veel schijven waardoor dingen moeizaam veranderen. Uiteindelijk resulteerde dat erin dat ik begin 2020 besloot om te stoppen met mijn baan in loondienst en voor mezelf te beginnen. Omdat ik binnen veel bedrijven een veranderingsrol had gehad, ging ik als consultant aan de slag om andere organisaties te adviseren en ondersteunen in hun verandertrajecten’, legt hij gedreven uit. Het idee was goed maar net voor de start van zijn consultancybedrijf BE Your Strategy, kwam de eerste lockdown en ging Nederland als het ware op slot. Een moeilijk begin voor een startende ondernemer als je niet live kunt netwerken. ‘Mijn consultancy-activiteiten liepen dus nog niet storm. Ondertussen liep ik ook al een tijdje met het idee om Tyrebroker op te richten. Omdat de bandenhandel minder last had van de coronacrisis, was de keuze om meer tijd in Tyrebroker te steken snel gemaakt. Ik kon daarmee direct aan de slag want ik werd regelmatig benaderd door oude bandenrelaties. Zij waren of op zoek naar bepaalde banden, of naar kopers voor een specifiek product van hen. Beide kon ik voor ze regelen.’
Internationaal vraag en aanbod bij elkaar brengen
Na ongeveer zes maanden liep dit zo goed dat Eef versterking zocht en vond in Bas van der Linden, waarbij ze hun verschillende kwaliteiten goed benutten. De bandenhandel was bekende handel voor Eef en Bas en ze wisten vanaf het begin dat ze het anders wilden doen dan de traditionele bandenhandel. ‘Door onze jarenlange ervaring heb ik een groot netwerk in de internationale bandenhandel. Dat zetten we nu in voor onze klanten die bestaan uit overwegend Europese bandenhandelaren. Zij geven hun zoekopdracht aan ons door en wij gaan voor ze opzoek. Of we komen een interessante partij banden tegen en zoeken daar in ons eigen netwerk kopers voor. Het grote verschil met de traditionele bandenhandel is, dat wij de banden niet eerst in een eigen hal opslaan om ze vervolgens weer te verkopen en te transporteren. Wij verkopen meestal rechtstreeks vanaf de importeur/producent en regelen daarbij vaak ook het transport met onze vaste logistieke partners’ legt hij enthousiast uit. ‘Daardoor hebben we geen hoge huisvestingskosten en kunnen we besparen op de logistieke kosten. Ik zie zelf dus weinig banden maar breng vraag en aanbod bij elkaar. Vandaar ook de bedrijfsnaam Tyrebroker’, verklaart hij breed glimlachend. En het werkt, want zelfs in coronatijd maakte hij een vliegende start.
Uitdagingen van internationaal zakendoen
Hoewel Eef in loondienst al internationaal zakendeed is dat als startende zelfstandig ondernemer toch wel anders. ‘Ik vind het op zijn tijd best een uitdaging’, bekent hij zonder omhaal. ‘In het begin was het bijvoorbeeld echt wel schakelen dat ik nog btw moest afdragen over banden die ik zonder btw had ingekocht en met btw had verkocht. Dat geld moet je dus wel even reserveren. Daarnaast spelen taalbarrières, verschillen in zakelijke etiquette en het in- en verkopen in diverse valuta’s, ook een rol. En verder heb ik geleerd dat het loont om transporteurs voor buitenlands transport te vergelijken. Want in een land als Duitsland of Frankrijk zijn de afstanden vele malen groter dan in Nederland en daarmee de kosten dus ook. En verder kun je internationale klanten niet zomaar even bezoeken. Dus als er iets is, of als je wilt investeren in de relatie, dan moet je een bezoek wel zorgvuldig plannen en goed afwegen of het maken van de reis de moeite waard is.’ Er komt dus heel wat kijken bij internationaal zakendoen waarbij Eef aangeeft veel te hebben aan de douane-expediteur waarmee hij werkt of dat hij soms andere handelaren raadpleegt. ‘En ach, soms moet je ook gewoon een keer op je bek gaan. Daar leer je van’, lacht hij.
Waarom ondernemen vanuit het Startershuis DOEN!?
De overstap van een baan in loondienst naar zelfstandig ondernemen is best groot, zo vindt Eef. ‘Veel bandenhandelaren kenden mij al wel als Eef Brinks maar nog niet als het bedrijf Tyrebroker. Dus moest ik hun vertrouwen nog wel winnen. Gelukkig was dat er vanuit de klanten al heel snel en dat gaf mij natuurlijk ook vertrouwen’, klinkt het met veel voldoening. ‘Verder heb ik bewust gekozen voor een werkplek binnen Startershuis DOEN! Ik vind het prettig om hier met meerdere ondernemers in één pand te zitten, waardoor je toch een soort collega’s hebt en voor je gevoel weer onderdeel uitmaakt van een team. Je kunt makkelijk bij elkaar of bij Peter Zwartscholten binnenlopen om even te sparren over iets. Daarnaast heeft Peter een groot netwerk en dat alles bij elkaar is fijn als je beginnend ondernemer bent’, klinkt het beslist. De keus om zich te vestigen in Hardenberg was voor Eef een logische omdat zijn roots in Hardenberg liggen. ‘Ik ken de Hardenbergse mentaliteit en die past bij mij. Mensen zijn hier nuchter, hebben niet te veel poeha en hebben respect voor elkaar. Dat maakt ook dat het hier plezierig werken is met de ondernemers’, besluit hij overtuigend.