ONDERMIJNING OP BEDRIJVENTERREINEN

Criminelen kunnen vaak anoniem hun gang gaan op bedrijventerreinen. Zo zijn er bedrijfspanden waarin outlaw motor gangs (OMG) hun bijeenkomsten houden, vind je er growshops en drugslabs, hennepkwekerijen en illegale gokhallen. Er zijn ook legale bedrijven die faciliterend kunnen zijn aan criminelen. Autobedrijven kunnen bijvoorbeeld criminelen helpen door auto’s te verhuren of er gehei- me ruimtes in te bouwen. Dit heet ondermijning. Bij ondermijning maken criminelen gebruik van bedrijven in de bovenwereld om zo hun illegale activiteiten in de onderwereld mogelijk te maken.

Verloedering

Ondermijning raakt betrouwbare ondernemers op een bedrijventerrein hard. Onder andere door oneerlijke concurrentie van ‘collega-ondernemers’ die producten onder kostprijs verkopen en zo geld witwassen. Ook kan er brand- en ontploffingsgevaar ontstaan door henneplocaties en drugslabs en vindt er bedreiging en intimidatie plaats door ongure types die op vreemde tijden actief zijn. Vaak leidt dit tot verloedering van het bedrijventerrein waardoor uiteindelijk de klanten wegblijven.

Houd ogen en oren open en meld signalen

Een manier om ondermijning op bedrijventerreinen tegen te gaan, is de anonimiteit en onzichtbaarheid van criminelen en hun activiteiten te verminderen. Belangrijk hierbij is dat signalen die mogelijk wijzen op ondermijning, worden gezien én gemeld bij de politie of gemeente. Dit kan ook anoniem bij Meld Misdaad Anoniem.

Zelf iets gezien?

Gemeenten, Openbaar Ministerie, politie en Belastingdienst trekken samen op om deze vorm van criminaliteit tegen te gaan. We hebben uw hulp nodig. Ziet u zaken die volgens u niet kloppen? Meld deze dan bij uw wijkagent (via politie.nl), gemeente of via Meld Misdaad Anoniem op 0800-7000.

Signalen die kunnen wijzen op ondermijnende activiteiten:

 1. Je ruikt een specifieke geur, mogelijk afkomstig van een hennepkwekerij of drugslab
 2. Het pand is afgeschermd; je kan er niet naar binnen kan kijken. Het bedrijf en de activiteiten blijven hierdoor anoniem
 3. De activiteiten die wel zichtbaar zijn, passen niet bij het type bedrijf
 4. Er is vooral ’s avond en ’s nachts activiteit bij het bedrijf
 5. Het bedrijf lijkt eerder een ontmoetingsplaats dan een onderneming
 6. De aanwezigheid en/of het gedrag van personeel en bezoekers zijn opvallend/afwijkend
 7. De bedrijfsborden zijn verouderd en het bedrijf heeft een vervallen uitstraling
 8. Het bedrijf is beveiligd met veel camera’s
 9. Er zijn veel dezelfde soort bedrijven op relatief korte afstand van elkaar
 10. Het is alleen mogelijk contant te betalen
 11. Er staan vaak buitenlandse voertuigen geparkeerd