Dat zijn vragen die veel ondernemers de afgelopen jaren hebben gesteld. Er is een groot tekort aan medewerkers waardoor organisaties onder druk staan.

Uit de Regio Zwolle monitor 2021 blijkt dat het aantal vacatures in de regio Zwolle binnen een jaar meer dan verdubbeld is. 2020: 4.500 vacatures en 2021: 9.400! Hoe zorg je dat mensen bij je willen en blijven werken?

Werkplezier en verbondenheid
Binden en boeien gaat niet alleen om goede arbeidsvoorwaarden, maar vooral over werkplezier en verbondenheid! Je rol als werkgever is hierin je onderscheidende factor! Medewerkers die het vertrouwen krijgen van hun collega’s en hun leidinggevende staan beter in hun kracht, presteren beter én blijven langer bij hun werkgever. Uit onderzoek van Great Place to Work blijkt dat organisaties met een hoge mate van vertrouwen significant betere resultaten laat zien dan organisaties met een lagere mate van vertrouwen.

Vertrouwen hebben
Wanneer medewerkers zichzelf kunnen zijn en elkaar en hun leidinggevende vertrouwen, komen zij veel beter tot hun recht. Er is geen afleiding door ‘gedoe’ en mensen voelen zich gewaardeerd en meer verbonden met hun collega’s én de organisatie! Werkplezier en vertrouwen is ook iets wat concurrenten niet kunnen kopiëren. Je rol als werkgever is hierin erg belangrijk. Een mooi voorbeeld is Webstores. Zij zijn in 2021 als één van de eerste organisaties in de regio Hardenberg gecertificeerd als ‘Great Place to Work’.

Werknemers binden en boeien
Wat kun je doen om werknemers meer te binden en boeien? We zetten hierbij een aantal tips voor je op een rij:
– Kopieer niet wat een ander doet, maar wees authentiek en uniek. Maak de koppeling met de visie, missie en kernwaarden van je bedrijf.
– Bedenk niet alles vanuit de directie, maar betrek medewerkers erbij.
– Wat werkplezier is verschilt per persoon. Zorg ervoor dat het aanbod aansluit bij verschillende behoeften en wensen.
– Biedt perspectief en stimuleer persoonlijke ontwikkeling. Trends en ontwikkelingen gaan snel en mensen vinden het soms moeilijk om bij te blijven. Vanuit het Upgrade jezelf Regio Zwolle kun je een scan doen om te weten welke stap jouw organisatie moet zetten om bij te blijven in deze snel veranderende arbeidsmarkt. Ook kun je vanuit het Ontwikkelfonds regio Zwolle subsidie krijgen om je medewerkers om-, her- of bij te scholen.

Wil je meer weten over hoe jij je medewerkers optimaal aan je kan binden? Neem contact met ons op. Vanuit Ondernemen in Hardenberg denken wij met je mee en brengen je in contact met de juiste kennis en kunde voor jouw bedrijf.