De primaire taken van de gemeente zijn het bieden van huisvesting en het verstrekken van leefgeld, zodat ze kunnen voorzien in de eerste levensbehoeften. Op dit moment zijn de tekorten op de arbeidsmarkt groot en al gauw kwamen de eerste vragen binnen van werkgevers over welke mogelijkheden er zijn om hun deuren te openen voor Oekraïners. Wet- en regelgeving werd hier landelijk snel op aangepast, waardoor het in april mogelijk werd om Oekraïense vluchtelingen in dienst te nemen.

Loes Berkenbosch is werkzaam bij het Werkgeversservicepunt regio Zwolle en is project accountmanager bij de gemeente Hardenberg. “Vanuit de gemeente geven we presentaties op zowel de opvanglocaties als voor de mensen die in gastgezinnen verblijven om ze kennis te laten maken met de mogelijkheden van werken in de gemeente Hardenberg en te informeren over wat ze daarvoor moeten regelen. Vervolgens proberen we de mensen die willen werken te verbinden met werkgevers. We doen hierin zoveel mogelijk een beroep op de zelfstandigheid en zelfredzaamheid van de Oekraïner door hen zelf contact te laten leggen met werkgevers. Wij delen vacatures van bedrijven die open staan voor deze nieuwe groep inwoners en ze kunnen rechtstreeks contact opnemen met de organisatie waarin ze interesse hebben.”

“Het is mooi om te zien dat verschillende ondernemers dit ‘avontuur’ aan gaan, ook al zijn er nog open eindjes en is de beheersing van de Engelse taal soms maar zeer beperkt. Als voorbeeld is bij Vakantiepark ’t Hooge Holt Mila aan het werk als keuken assistent. Zij kan inmiddels de eerste Nederlandse zinnen verstaan en spreken! Ook bij o.a. Restaurant de Gloepe, Droste Bejah, Bakkerij Battjes, Moderna en Larcom Groentechniek hebben Oekraïense vluchtelingen hun arbeidscontract ondertekend.”

“Wij willen ondernemers die zich, in welke vorm dan ook, inzetten voor deze groep, heel hartelijk danken voor hun betrokkenheid!”

Op de foto zie je Jewel Hossain (rechts) en Tjeerd Fontein – teamleider van Droste Bejah (links).

Heb je ook interesse in het in dienst nemen van Oekraïense vluchtelingen? Neem dan contact op via loes.berkenbosch@hardenberg.nl.