In 2009 kwam Kees Pijp naar Hardenberg waar hij startte met zijn bedrijf Adventure Design. Bij binnenkomst vallen de lekkere loungebanken en de grote pooltafel midden in de ruimte, direct op. Wordt hier ook nog gewerkt? ‘Jazeker’, bevestigd Kees direct, ‘maar wel vanuit ontspanning’, voegt hij er overtuigend aan toe.

Van ontwerp tot product

Kees begon in 2009 alleen en inmiddels werken ze met een vast team van vijf. Daarnaast werkt er ook vrijwel altijd een stagiaire mee, want volgens Kees moet je jonge mensen een kans geven om te leren. ‘Soms is dat vakinhoudelijk, maar soms ook meer op persoonlijk vlak en hebben ze vooral wat aanmoediging nodig’, legt Kees enthousiast uit. De basis van het werk binnen Adventure Design is grafisch ontwerp, waarbij je moet denken aan logo’s, huisstijlen, campagnes, reclame en rebranding. ‘Écht een merk bouwen vind ik ontzettend leuk’, verklaart Kees zichtbaar enthousiast over zijn werk. ‘Verder kunnen we alles wat we ontwerpen, ook daadwerkelijk maken. Van bebording en hekwerkdoeken tot boeken en het beplakken van auto’s.’ Ze werken voor allerlei bedrijven maar het valt op dat ze vooral werken voor een aantal grote organisaties in de bouw, infra en techniek. Dat begon jaren geleden met het bewaken van de huisstijl voor de ruim 120 bedrijven die werken onder de vlag van VolkerWessels. Inmiddels maken ze veiligheidsspellen, presentatiemappen, helmstickers, folders, tekenposters, keetborden en nog veel meer voor bedrijven als TBI Holdings BV, Ballast Nedam en IJssel Technologie.

Snel reageren en werken

Binnen dit soort bedrijven is veiligheid een belangrijk thema en daarbij is het natuurlijk van belang dat iedereen de boodschap ook daadwerkelijk begrijpt. Daarvoor bedacht Kees jaren geleden de ‘tekenposters’ met daarop de boodschap in een soort stripverhaal. ‘Daardoor is het ook voor medewerkers uit bijvoorbeeld Polen of Roemenië duidelijk wat de bedoeling is.’ Hiermee levert Adventure Design een heel specifiek product voor een specifieke markt. Waarin onderscheiden ze zich nog meer? Over deze vraag hoeft Kees niet lang na te denken. ‘We reageren en werken snel, wat voortkomt uit mijn eigen ergernis als ik na twee dagen nog geen antwoord heb gekregen op een e-mail die ik heb verstuurd’, verklaart hij lachend. ‘Wij beantwoorden vragen die binnenkomen dezelfde dag en het liefst gaan we ook direct met een opdracht aan de slag. Vooral de grote bedrijven hebben behoefte aan deze snelheid. Want zij weten van zichzelf dat ze vanwege hun omvang niet snel zijn. Als de ontwerper dan ook nog traag is, dan duren projecten eindeloos lang. Daarom komen ze vaak bij ons, als ze denken dat ze een deadline niet meer gaan halen.’

Potje poolen om te ontspannen

Levert die manier van werken niet veel stress op binnen het team? ‘Dat valt wel mee. Ondanks de grote hoeveelheid werk die er soms ligt, beginnen we ’s morgens nog steeds met een kop koffie hoor. En daar nemen we ook de tijd voor’, klinkt het geruststellend. ‘Want je kunt vanuit ontspannenheid veel meer doen, dan wanneer we steeds veel druk op elkaar uitoefenen. Natuurlijk moeten wij soms ook even de kiezen flink op elkaar zetten en dan verzetten we samen veel werk.’ Terwijl Kees aan het vertellen is, beginnen twee medewerkster met een potje poolen. Kees kijkt achterom en reageert; ‘Kijk, dat is toch leuk! We zitten een groot deel van de dag achter ons scherm en dan is het lekker om tussendoor even met elkaar een potje te poolen. Van mij krijgen ze vrijheid en eigen verantwoordelijkheid en andersom hoef ik me nooit zorgen te maken of het werk wel af komt’, benadrukt hij met gepaste trots.

We doen het hier samen

Ten aanzien van de verwachtingen van zijn team heeft Kees een eigen uitgesproken mening. ‘Ik zoek geen strebers met het hoogste opleidingsniveau en ben heel erg blij met mijn team. Ze komen allemaal uit de buurt, willen hier graag met hun gezin blijven wonen en voelen zich verantwoordelijk voor hun werk. Hier hebben ze hun plek en eigen verantwoordelijkheden en dan zie je hoe ze groeien in hun werk. Dat is toch mooi’, constateert hij enthousiast. ‘Als je hier komt werken, dan is het bedrijf ook een beetje van jou. Dat betekent dat het team ook meedenkt over dingen waarvan zij vinden dat het beter of anders kan. Dan proberen we dat met elkaar uit, om er uiteindelijk samen over te beslissen. Natuurlijk gaat er dan ook wel eens wat mis, maar dat geeft niet, daar leren we weer van. Die ontspanning moet er zijn.’