Vanuit een schuurtje bij hun woning in Bruchterveld knapten ze de fietsen op en verkochten ze door. Wat begon met een handeltje aan huis groeide uit tot een succesvolle fietsenzaak. Een zaak waar de recreatieve, maar ook de sportieve fietser altijd slaagt.

Edwin werkte als vrachtwagenchauffeur en Jolanda in de zorg. Jolanda: “Toen we een jaar op weg waren, hebben we onszelf de keuze gesteld. Gaan we stoppen of maken we er ons werk van?” Samen waagden ze de sprong in het diepe. Mét succes. En nu staat met dochter Maike ook de nieuwe generatie al klaar om de handen uit de mouwen te steken.

Van kinderfietsen naar sportfietsen

Het bedrijf groeide snel. In 2014 openden Jolanda en Edwin een winkel in Bergentheim. Na drie jaar volgde een zaak in Bruchterveld. Het bedrijf werd groot met de verkoop van kinderfietsen. Tot ze een collega aannamen met een liefde voor sportfietsen. “We waren er zelf niet in thuis. Hij kreeg van ons een budget. We zeiden: kijk maar wat je ervan kunt maken”, vertelt Jolanda. Inmiddels is Hawe specialist in de verkoop van mountainbikes en racefietsen.

Verhuizen naar Hardenberg

Het team werkte een aantal jaren vanuit twee locaties. Vorig jaar besloten Jolanda en Edwin het anders te doen, een nieuwe uitdaging. Iedereen adviseerde de ondernemers naar Hardenberg te gaan. Ze twijfelden, omdat hun roots in Bruchterveld en Bergentheim liggen. Toch waagden ze de stap.
Waar ze voorin nog flink bouwen aan hun nieuwe pand aan de Bruchterweg, zijn ze achterin de zaak al helemaal in bedrijf. “Vorig jaar zijn we gestart in Hardenberg. Een goede keuze, want we hebben het nog nooit zo druk gehad. De kernen vergeten we zeker niet”, benadrukt Jolanda. “We hebben een haal- en brengservice. Zo kunnen we onze trouwe klanten toch nog helpen.”

Unieke plek

In de zomer is het nieuwe gebouw in Hardenberg helemaal klaar. Een uniek pand dat direct in het oog springt. Het grote gebouw van twee verdiepingen ligt aan de rand van Hardenberg. Vooral die plek maakt de nieuwe winkel uniek. “Het is een goede aanrijlocatie en we hebben gratis parkeerplaatsen genoeg. Dat maakt het een toplocatie. Bovendien kunnen we hier al onze diensten op één plek aanbieden.” Of het nu Hardenberg is, Bergentheim of Bruchterveld; de plek voelt goed. Jolanda en Edwin voelen zich helemaal thuis in deze regio. “We komen hier zelf vandaan en spreken de taal van de klant. Je vindt ook geen betere mentaliteit dan hier.”

Het warme deken-gevoel

Dat de klanten ze weten te vinden en terug blijven komen, heeft volgens Jolanda te maken met het ‘warme deken-gevoel’ en laagdrempeligheid. “Je kunt rekenen op een warm ontvangst. Iedereen kan slagen bij Hawe Tweewielers. Van mensen met een kleine portemonnee tot mensen die een op maat gemaakte fiets willen.” Ook met het feit dat ze sportfietsen verkopen, bereiken ze een breed gebied. “Tel daar dan onze korte wachttijden en ons leuke personeel bij op”, lacht Jolanda.
En die succesformule, daar zijn ze trots op. “Het is toch fantastisch dat we met tweehonderd euro aan kinderfietsen voor onszelf zijn begonnen. En kijk wat we nu samen met onze medewerkers en trouwe klanten geflikt hebben.”