De verhuizing van Amused en de start van twee nieuwe bedrijven heeft het hardwerkende horecaduo voor een mooie uitdaging gezet. “Het is veel en hectisch, maar in alles beter dan we hadden gehoopt. Het leeft nu echt!”

Eigenwijs, lef, volhardend en flexibel op z’n tijd. Volgens Chiel en Corine zijn dat de eigenschappen die hen zover hebben gebracht. “Als we iets in ons hoofd hebben, dan moet het ook zo worden en gaan we er ook vol voor. Zo zitten we beiden in elkaar”, zegt Chiel. Het vaste verrassingsmenu waarmee Amused werkt is daar een voorbeeld van. “We nemen de keuze voor de gast weg, maar kunnen daardoor wel een steengoed product neerzetten, elke avond weer.” Ook de hippe wijnbar, die ze zelf met hun bourgondische insteek zo misten in hun Hardenberg, was een wens die met de nodige lef is gerealiseerd.

Vertrouwen krijgen
Het gaat ze voor de wind, maar het was niet alleen maar hosanna in de zeven jaar dat Amused bestaat. “Hardenberg moest wel aan ons wennen. Toen de nieuwigheid eraf was, werd het rustig. Te rustig. Dat was een spannende tijd. Toen we in de culinaire bladen Lekker en Michelingids werden aanbevolen, kwam er een stukje vertrouwen. Vanaf dat moment konden we opbouwen.” Tegenwoordig komen mensen uit alle windrichtingen naar Hardenberg om zich te laten verrassen en verwennen door de creatieve chefkok en bevlogen vinoloog. “Gasten uit Amsterdam en zelfs Terschelling boeken een nachtje in een B&B of komen met hun camper om ons te bezoeken”, vertelt Corine met gepaste trots.

Uitdaging missen
Op de nieuwe plek, die vier keer zo groot is, kunnen Chiel en Corine al hun ambitie en passie kwijt. “We konden aan de haven in het weekend de gasten niet meer kwijt. De wachtlijsten liepen heel erg op. We hadden het team op orde en capaciteit voor meer, maar we hadden maar twaalf tafels”, zegt Corine over de keuze om te verhuizen. Daarnaast misten ze in alles de uitdaging. “Het mocht het wel wat spannender. We hadden behoefte aan dynamiek en gezelligheid en aan een ruimte voor feestjes.” In het nieuwe pand met wijnbar Next en een exclusieve private dining ruimte in de oude wijnkelder komen al hun wensen helemaal tot hun recht.

Een nieuwe rol
En dan is er nog restaurant de Kade, op de plek van het oude restaurant aan de haven. Het stel stond voor de lastige keuze: verkopen of door met een ander concept. Ze konden de mooie plek en het prachtige terras maar moeilijk van de hand doen, dus gingen ze er uiteindelijk zelf voor. Dat ook hier kwaliteit voorop moest staan, was vanzelfsprekend. Chiel en Corine zijn zelf niet op de werkvloer aanwezig, maar laten het over aan een sterk team met bekende gezichten. “Wij zijn achter de schermen aanwezig. Een nieuwe rol, waar we steeds beter in worden”, zegt Corine. “Loslaten. We zijn meer manager dan we ooit zijn geweest”, vult Chiel aan. “Ik sta minder in de potten en pannen te roeren, we zetten nu vooral ook de lijnen uit.” Nu het allemaal staat en de hectiek langzaam verdwijnt, zien de ondernemers hoe groot de verandering is.