De engineer had altijd al een liefde voor techniek. Daarom volgde hij na het Erasmus Technasium de studie Mechatronica op het Saxion in Enschede. Uiteindelijk kwam hij te werken bij een bedrijf waar hij nationaal en internationaal ingewikkelde automatiseringsprojecten uitvoerde. “Ik hielp productiebedrijven die wilden automatiseren met invullen van productiecapaciteit op een slimme manier.”

Een nieuwe richting

Vorig jaar verhuisde hij van Almelo naar Hardenberg. “Ik was zoekende en dacht veel na over wat ik wilde en waar ik heen moest.” Zijn klussen werden steeds internationaler en hij verdween steeds meer naar de verkoopkant. “Ik raakte verder van de techniek en merkte dat ik dat ik klaar was voor een volgende stap.”

Patrick besloot na 8 jaar voor zichzelf te beginnen. “De vraag naar flexibele productie neemt toe. Bedrijven hebben moeite met die toenemende vraag, door arbeidskrapte en het verloop van gespecialiseerd personeel.” Hij startte in 2023 Overmaat Industrial Solutions om de productiebehoefte van bedrijven met automatisering toch mogelijk te maken.

Samen nieuwe ideeën bedenken

Door zijn ervaring en kennis spreekt Patrick de taal van management en directie, maar ook die van engineer. Zo weet hij beide werelden met elkaar te verbinden. “Het probleem is dat het bestuur vaak wel een duidelijke visie of groeiambities heeft, maar moeite heeft om dit technisch te realiseren en niet weet wie dit kan doen. Ik vind dat dat anders kan en help bedrijven met het vertalen van hun behoeftes naar een passende oplossing.”

Met zijn achtergrond kan de ondernemer zich onderscheiden. De klant haalt met Patrick echt een machinebouwer in huis. Hij helpt ze bij hun vraag, maar laat de klant zelf in controle. “Ik stuur de goede partners aan, breng de goede partijen bij elkaar en vertaal het proces voor de klant. Omdat ik kan schakelen en verbinden, zit ik er niet alleen tussen, maar verleen ik een dienst en help ik een impact te maken.”

Duwtje in de rug

Patrick kreeg met het vormgeven van zijn bedrijf wat hulp van het ondernemersplatform. Hij maakte een afspraak met Peter Zwartscholten. Vanaf dat moment kreeg hij een boost. “Ik had veel vragen over het ondernemer zijn en Peter zorgde voor handvatten. Ik kreeg het besef: vanuit beweging ontdek je en vanuit doen groei je.”

Het ondernemersplatform gaf Patrick het zetje dat hij nodig had. “Ik had moeite met het vormgeven van mijn diensten en een geschikt aanbod voor mijn klanten.” Het ondernemersplatform hielp hem een brug te slaan tussen de lokale bedrijven en zijn achtergrond.

Bedrijven verder helpen

Patrick heeft grote plannen voor de toekomst. Zijn doel is om samen met een eigen team aan engineers ingewikkelde vragen van klanten te vertalen naar technische oplossingen. Dat ziet hij in deze regio wel zitten. “Er gebeurt hier veel op het gebied van maakindustrie. Het biedt me echt een springplank om bedrijven in de regio verder te helpen. Uiteindelijk ben ik echt een teamspeler.”