Wereldwijd werken er circa 100.000 organisaties met de business intelligence- en rapportagesoftware; Tableau. Het helpt mensen om hun data te visualiseren en te begrijpen, waardoor ze betere beslissingen kunnen nemen voor hun organisatie. In aanvulling op de standaard functionaliteiten van Tableau ontwikkelde de Hardenbergse Merlijn Buit in 2017 de eerste Tableau extensions. Sindsdien groeit de populariteit van deze apps voor Tableau. Met ingang van 1 april 2021 bedienen ze de hele wereld met hun startende onderneming Apps for Tableau, vanuit het Startershuis DOEN! in Hardenberg. 

Opstarten in de gymzaal

Op een frisse ochtend in maart is hun toekomstige kantoor, dat jaren geleden nog een gymzaaltje van school De Kastanjehof was, nog vrij leeg. Er is al wel koffie en er staat een vintage koelkast die gescoord is van Marktplaats. Breed lachend toont Merlijn Buit, bedenker en ontwikkelaar van de apps voor Tableau, hun eerste ‘sta-bureau’ bestaande uit een MDF-plaat die steunt op de liggers van het oude wandrek. “We houden enorm van de sfeer in dit pand. We hoeven geen modern en strak kantoor, we vinden de historie van dit pand juist leuk”, legt collega en business manager Richard van Wijk enthousiast uit. In de komende weken zullen ze het kantoor verder inrichten om rond begin april met nog 4 collega’s echt van start te gaan.

Wat is Apps for Tableau?

Zowel Merlijn als Richard werkten voorheen bij Tableau Gold Partner; Infotopics in Oldenzaal. “Iedere organisatie, klein of groot, werkt tegenwoordig met data. Tableau is super gebruikersvriendelijke software die helpt om inzicht te krijgen in, en vragen te beantwoorden op basis van alle data. Wereldwijd werken organisaties zoals Nintendo, Scapino, Siemens en het tegenwoordig bekende Pfizer met Tableau”, vertelt Richard. Omdat de standaardfunctionaliteiten van Tableau niet voor alle situaties toereikend zijn, ontwikkelde Merlijn vanuit Infotopics de eerste apps voor Tableau. Deze apps zijn inmiddels zo succesvol dat besloten werd om met Apps for Tableau als zelfstandige bv verder te gaan.

Waarom ondernemen vanuit Hardenberg?

Nadat het besluit was genomen om te starten met een eigen onderneming moest hiervoor natuurlijk een geschikte locatie gezocht worden. “Als Hardenberger opperde ik in het begin een keer gekscherend; ‘waarom kiezen we niet voor Hardenberg’?”, grijnst Merlijn. En bij nader inzien bleek dat een heel goed idee. “Hardenberg ligt centraal voor ons allemaal, de oosterse no-nonsens-mentaliteit en het ‘gewoon doen’ past heel erg bij ons en de sfeer is hier heel relaxt. Er is ruime parkeergelegenheid in Hardenberg en de omgeving is prachtig. Verder is het voor ons ook belangrijk dat het Alfa-college met hun brede pakket aan beroepsopleidingen hier ook gevestigd is. Samenwerking met hen kan voor ons beiden interessant zijn.”

Waarom starten vanuit het Startershuis DOEN!?

Toen de keus voor Hardenberg was gemaakt, ging Richard op ontdekkingstocht door Hardenberg, zoekend naar geschikte kantoorruimte. Die dag nam hij ook een kijkje bij Startershuis DOEN! “De sfeer in dit oude pand en het feit dat hier ook andere start-up’s gevestigd zijn, voelde gelijk goed”, glimlacht Richard bij de herinnering. “Voor ons is samen werken en het ‘samen-gevoel’ erg belangrijk en we kunnen bovendien van elkaar leren en elkaar versterken”, klinkt het beslist. Merlijn vult daar nog op aan: “Het beginnen van een eigen onderneming is voor ons een hele grote stap. Het is dus fijn dat we hier laagdrempelig kunnen beginnen en ook een programma kunnen volgen om onze ondernemersvaardigheden verder te ontwikkelen.”“Tot slot is het ook nog superleuk dat mijn vrouw hier ooit in haar stagetijd les heeft gegeven. We vinden het wel bijzonder dat we hier in een voormalige school beginnen. Want eigenlijk ligt de start van je werkzame leven op school en nu starten we onze onderneming ook vanuit een school. Dat maakt de cirkel rond.”

Voor meer informatie gaan naar https://appsfortableau.com/