Met gepaste trots laten de eigenaren en broers Hans en Rick van der Most het pand zien en onder het genot van een kop verse koffie vertellen ze meer over hun bedrijf.

Tweede generatie bouwers
Dertien jaar geleden schreven Hans en Rick zich in bij de Kamer van Koophandel met hun bouwbedrijf M2 bouw. Binnen de familie zijn ze de tweede generatie bouwers. Ze hebben het bouwen dus als het ware ‘met de paplepel in gegoten’ gekregen. In de eerste paar jaar gingen de broers samen in één busje op pad met als duidelijk doel; een goede naam opbouwen en tevreden klanten krijgen. Dat wierp gestaag zijn vruchten af. Want inmiddels zijn ze met 15 man aan het werk en hun logo is niet meer weg te denken van menig bouwplaats in Dedemsvaart en omstreken.

Inzicht en grip houden
Ze bouwen en verbouwen zowel woningen als bedrijfspanden waarbij ze het hele bouwproces verzorgen, van schetsontwerp, bouwaanvraag en realisatie, tot uiteindelijk de oplevering van een project. ‘Ik denk dat de meeste mensen ons kennen van de nieuwbouw van woningen en daaruit bestaat ook ongeveer 60% van ons werk. Maar daarnaast bouwen we ook bedrijfspanden en verzorgen we grote en kleine verbouwingen, renovaties of verduurzaming van zowel woningen als bedrijfspanden’, vertelt Hans.

De broers kiezen er bewust voor om het werk zoveel mogelijk in de nabije omgeving te hebben. ‘We willen zelf ook snel op de bouwplaats kunnen zijn zodat we altijd goed inzicht hebben en grip houden op wat er gebeurt. Daardoor kunnen we snel schakelen en overleggen met onze klanten’, legt Rick uit.

Hele strakke planning
Wat maakt jullie onderscheidend van andere bouwbedrijven? ‘Een heldere communicatie en een hele strakke planning’, antwoord Rick direct. ‘Wij halen altijd de afgesproken opleverdatum, of leveren zelfs iets eerder op. Zo’n strakke planning is niet alleen voor de klant, maar ook voor onszelf heel belangrijk. Want daardoor weet iedereen in het bouwteam, waar ie aan toe is’, legt hij uit. Hans haakt daarop aan: ‘We werken altijd met dezelfde groep onderaannemers, die allemaal uit de gemeente Hardenberg komen.

We weten wat we van elkaar verwachten en werken echt als één team samen. Dat betekent dat de timmerman soms de loodgieter even helpt en andersom. Bovendien voorkomen we faalkosten, omdat we als team leren van eerder gemaakte fouten. En mocht er onverhoopt toch iets misgaan, dan lossen we het op. We lopen nergens voor weg’, klinkt het overtuigend.

Beste bouwer van Nederland
Mede dankzij deze manier van werken, werden ze meerdere keren door bouwnu.nl uitgeroepen tot beste bouwer van Nederland in de categorie Nieuwbouw. Als bewijs hangen de certificaten, met daarop de hoge waarderingscijfers, aan de muur van de kantine. Bouwnu.nl is een onafhankelijke vergelijkingswebsite voor de woningbouw, waar klanten hun reviews over aannemers achterlaten. Op deze site zijn heel veel reviews over M2 bouw geplaatst met veel 10’en als totale score. ‘Deze reviews zijn voor ons belangrijk.

Vooral voor het winnen van het vertrouwen van nieuwe klanten. Hier in de regio kennen veel mensen ons wel, maar voor mensen die vanuit een ander regio hier willen gaan bouwen, geven de reviews een goed beeld van wie we zijn en hoe we werken’, legt Rick uit.

Goede vakmensen worden zeldzaam
Gaandeweg het gesprek blijkt uit alles dat de mannen het bouwproces, met alles wat daarbij hoort, goed in de vingers hebben. Wat zijn voor hen belangrijke uitdagingen voor de toekomst? ‘Het behoud van goede vakmensen zoals timmerlieden, metselaars, loodgieters, elektriciens en stukadoors. Want die worden écht zeldzaam’, benadrukt Hans. ‘Daarom werken we samen met het Regionaal Techniek Centrum in Hardenberg. De eerste leerling die de opleiding tot (allround) timmerman heeft afgerond, komt nu bij ons in dienst.

We weten niet wat de toekomst nog gaat brengen, maar we weten wel dat we echt een goede groep jongens in dienst hebben. Met deze groep kunnen we overzichtelijk, goed en leuk werken en bereiken we ons doel: aan het einde van ieder project een tevreden klant!’

Ben je benieuwd naar wat M2 bouw zoal maakt? Ga dan naar: https://m2bouw.nl of volg hen op LinkedIn, Facebook en Instagram.