60 verschillende soorten pallets

Met een dampende kop koffie op tafel en een vriendelijke bouvier onder de tafel, vertelt Jeanet met veel enthousiasme over het belangrijkste product in hun bedrijf; de pallet. ‘De meeste mensen kunnen zich weinig voorstellen bij een palletbedrijf en dat snap ik ook wel’, lacht ze begripvol. ‘Enerzijds halen wij kapotte pallets op bij bedrijven, die we vervolgens repareren en weer verkopen. Daarnaast maken wij ook nieuwe pallets op maat, afgestemd op de wensen van de klant. Al met al hebben we wel zo’n 60 verschillende soorten pallets in huis, die we met name leveren aan bedrijven in de verpakkingsindustrie en aan grote productiebedrijven.’ Veel mensen zien de pallet als een wegwerpartikel, maar dat is volgens Jeanet echt een misvatting. ‘Het is juist een heel mooi duurzaam product. Ze zijn gemaakt van hout en doordat wij oude pallets repareren, geven we ze een tweede of zelfs een derde leven. En pallets die we niet meer kunnen repareren, worden gerecycled tot andere nuttige producten’, klinkt het beslist.

Via Kennispoort in contact met Family Next

Sinds 2019 is Jeanet als bedrijfsleider werkzaam in het familiebedrijf. Best een bijzondere keuze met haar rechtenstudie als achtergrond. ‘Uiteindelijk ben ik toch meer van de praktijk. Dus toen we binnen het gezin de toekomst van het bedrijf bespraken, besloot ik om hier te gaan werken en het bedrijf uiteindelijk ook over te nemen’, legt ze uit. ‘In die periode las ik in een Nieuwsbrief van Kennispoort Zwolle, over het programma Family Next en dat sprak me erg aan. Vanuit Kennispoort kwam Stendert de Vries langs om de inhoud van het programma te bespreken en te kijken of het iets voor me zou zijn. Aangezien de drie thema’s; innovatie, verduurzaming en bedrijfsopvolging uit het Family Next-programma precies de dingen zijn waar ik mee bezig ben, besloot ik hieraan mee te doen. Mijn ouders zouden zelf niet gauw aan een dergelijk programma meedoen maar stimuleren mijn deelname wel. Het is superfijn om met mijn vader samen te werken en ik vind het knap dat hij heel veel zaken met vertrouwen aan mij overlaat’, vertelt ze met een grote warme glimlach.

‘Family Next heeft me vooral inzicht, herkenning en erkenning gebracht’

Inzicht, herkenning en erkenning

‘Het programma bestond uit ‘Leren van elkaar-kringen’ waarin samen met andere familiebedrijven bepaalde thema’s werden besproken. Daarnaast werd Renate Meulenkamp-Back van machinefabriek Drabo Hardenberg mijn coach’, vertelt Jeanet verder. ‘Zij heeft het proces op het gebied van innovatie, verduurzaming en bedrijfsopvolging al doorlopen.’ Inmiddels heeft Jeanet het programma afgerond, wat heeft het haar gebracht? Daar hoeft ze niet heel lang over na te denken; ‘Het heeft me vooral inzicht, herkenning en erkenning gebracht’, reageert ze. ‘Met de laatste twee bedoel ik, dat je soms voor lastige situaties komt te staan waarvan je niet weet hoe je ze aan moet pakken. Het is dan fijn om te horen dat veel meer familiebedrijven daarmee worstelen. Verder was voor mij het meest waardevol, om met Renate ervaringen te delen, te kunnen sparren en van elkaar te leren. En hoewel het programma nu is afgerond, weet ik dat ik haar nog steeds kan bellen als ik tegen iets aanloop’, klink het enthousiast.

Hoe was voor Renate Meulenkamp-Back haar rol als coach?

In 2006 doorliep Renate een gelijksoortig overnametraject als Jeanet. Wat kon zij als coach voor Jeanet betekenen? ‘Hoewel geen enkele overname hetzelfde is, zijn er natuurlijk best veel raakvlakken. Het was fijn om mijn ervaringen met Jeanet te kunnen delen en samen met haar te sparren over bepaalde vraagstukken’, vertelt ze met veel overtuiging. ‘De meeste mensen vinden het lastig om uit zichzelf hulp te vragen of weten niet goed bij wie ze terecht kunnen. Daarom is het fijn dat je als deelnemer aan Family Next, gekoppeld wordt aan een ondernemer die een gelijksoortig proces heeft doorlopen en je dus niet steeds zelf het wiel hoeft uit te vinden’. ‘Daarnaast vond ik het ook ontzettend leuk om een tijdje met Jeanet ‘op te lopen’ en heb ik er zelf ook van geleerd’, besluit ze met een brede glimlach.

Klaar voor de toekomst

Het programma Family Next zet je aan het denken over het familiebedrijf. Welke toekomstplannen heeft Jeanet voor het bedrijf? ‘Ik wil zeker verder met verduurzamen, door het plaatsen van zonnepanelen’, is haar eerste reactie. ‘En verder wil ik wel uitbreiden, al gaat dat bijna al vanzelf. Ik hoef zeker niet de grootste te worden maar wil wel graag een gezond, goed en efficiënt lopend hebben.’ Terwijl ze vertelt komt Selvan, één van de medewerkers, binnen om Jeanet in gebrekkig Nederlands en met gebaren iets te vragen. Als hij weg is legt Jeanet uit dat Selvan uit Sri Lanka komt en al meerdere jaren in Nederland woont. ‘Oorspronkelijk is hij metselaar, maar doordat het Nederlands lastig voor hem is, kan hij moeilijk een baan vinden. We hebben hem hier een kans gegeven en dat gaat heel goed. Het is toch mooi dat dit kan’, benadrukt ze vol overtuiging. ‘Door zijn eigen geld te verdienen hoeft hij niet meer zijn hand op te houden en kan hij zelf zijn gezin onderhouden. Dat is heel belangrijk voor zijn gevoel van eigenwaarde. Daarom blijven we ook hierin investeren.’