Het is zes jaar geleden dat Alwin Leemhuis begon als chef-kok in De Tuinkamer. Op dat moment kookte hij nog bij De Kamer in Slagharen. Alwin is groot fan van wildplukken en Gitta Luiten, beheerder van de Priona Tuinen, nodigde hem uit om daar te komen plukken. “Van daaruit ontstond het idee om een restaurant te beginnen”, vertelt restaurantmanager Bouke Grob. Omdat respect voor de natuur in de Priona Tuinen voorop staat, werd het een duurzaam en biologisch restaurant.
Eten met je ogen
In de ruime, lichte kas is plek voor zo’n veertig gasten en hoewel het restaurant zelf grotendeels bestaat uit beton en geraamte, ontbreekt het er totaal niet aan kleur. “Niet alleen de natuur om je heen, maar ook de borden, het eten en het drinken is kleurrijk”, zegt Bouke. “We willen dat de rest zo weinig mogelijk afleidt van De Tuinen, het eten en je gezelschap.”
Bij De Tuinkamer eet je echt met je ogen. Wat er op je bord ligt is grotendeels afhankelijk van wat de tuin op dat moment te bieden heeft. “Het is per seizoen verschillend. We proberen ook de onbekende delen van een plant te gebruiken, zoals de stengel, wortel en de bloemen.”
Experimenteren
Het restaurant is alleen in het weekend geopend. De rest van de week is het team aan het experimenteren. Bouke lacht: “Dan staat de muziek hard aan, rennen we af en toe de tuin in om iets te plukken om vervolgens op zoek te gaan naar nieuwe combinaties en smaken.”
De restaurantmanager is onder andere verantwoordelijk voor de wijnen en de sapjes. “Voor de mensen die geen alcohol willen, maak ik kleurrijke plantensapjes die passen bij het gerecht. Die zijn uiteraard natuurlijk, we werken niet met kunstmatige kleur- of smaakstoffen.”
Ongedwongen
Gasten kunnen bij De Tuinkamer een creatief en hoogwaardig diner verwachten, maar Bouke en zijn team doen er niet graag hoogdravend over. “We vinden het belangrijk dat het spontaan en ongedwongen blijft. Mensen moeten zich vooral op hun gemak voelen.”
Dat is volgens Bouke hun kracht. “We nemen gasten zoveel mogelijk mee in wat we hier doen, zowel in de keuken als de tuin. Als mensen in De Tuinkamen van tafel willen om een rondje te lopen door de tuin, dan vinden we dat juist leuk.”