“Wat wij maken moet in het oog springen. Neem een trap, dat is vaak het visitekaartje van het bedrijf”, vertelt eigenaar Sandré Hutten. Samen met zijn broer Jan startte Sandré Hutten Staalservice Hardenberg. “In 2005 staken we de koppen bij elkaar en besloten we ervoor te gaan.” In bijna twintig jaar groeide het bedrijf uit tot een naam in de staalbouwwereld. Zo maakten ze een imposante designtrap voor de Flora in Aalsmeer en leverden ze trappen aan bedrijven van Amsterdam tot Groningen. “En natuurlijk ook gewoon hier in Hardenberg.”

Onderling hebben ze de taken goed verdeeld. Sandré is de theoretische man en Jan de praktische. “Ik sta aan het begin, daar waar het werk binnenkomt. Jan zorgt dat het eindresultaat goed is. Alles wat ertussen zit, is goed geregeld.”

Sleutel tot succes

Dat ze een geoliede machine zijn, blijkt uit de mooie opdrachten die ze maken. Het succes zit ‘m volgens Sandré in kwaliteit. “Als je kwaliteit levert en afspraken nakomt, dan wordt er over je werk gesproken. Wie A zegt, moet ook B zeggen. Dat is echt iets wat wij nastreven.”

Minstens zo belangrijk voor hun succes is volgens Sandré zuinig zijn op je personeel. “We doen veel in overleg met onze jongens, zodat we de neuzen dezelfde kant op hebben staan.” Toen het bedrijf 12,5 jaar bestond, zijn ze met z’n allen naar London geweest. “Zonder onze jongens redden wij het niet. Het is belangrijk om ook met elkaar plezier te hebben, zodat iedereen zich betrokken voelt bij het bedrijf.”

Uniek en maatwerk

Alles wordt in het pand aan de Koningspil gemaakt. Het materiaal komt van buitenaf, maar het tekenen, produceren en monteren gebeurt allemaal in de werkplaats. Zo houden de broers de lijntjes kort. “Als er wat is, loopt de tekenaar naar de werkplaats en andersom. Dat werkt plezierig.”

Alle opdrachten zijn mooi, maar de ‘specials’ zijn volgens Sandré de kers op de taart. “We hebben al heel wat moois mogen maken.” Van bijzondere wenteltrappen voor Royal Flora Holland in Aalsmeer en Sigmax in Enschede tot unieke projecten waarbij geheimhouding verplicht is. Ook als je door Hardenberg fietst, is de kans groot dat je het werk van Staalservice Hardenberg tegenkomt. Zo werkten ze aan projecten voor het ziekenhuis en verschillende appartementencomplexen. “Maar ook het interieur in de winkel van Martin Menswear en verschillende vestigingen van Okay Fashion & Jeans hebben wij gemaakt.”

Strak in het jasje

Het bedrijf groeide uit van twee naar zeventien man personeel. Veel meer kunnen ze op dit moment niet kwijt in hun energieneutrale pand aan de Koningspil. “We zitten strak in het jasje.” De broers hebben plannen om te verhuizen en het pand waar ze in 2005 begonnen te verruilen voor een groter exemplaar. “Dat zijn we nu aan het onderzoeken, maar er is nog niets concreet.”

De zaken gaan goed, maar Sandré heeft niet de ambitie om nog een keer zo groot te worden. “Je kunt wel hard willen groeien, maar als daardoor de kwaliteit van je werk achteruit holt, ben je nergens.”