WeMa Mobile, het softwarebedrijf van Martijn Smit en Wesley Dubbink, is inmiddels niet meer weg te denken uit Hardenberg.

Martijn en Wesley kennen elkaar al sinds de basisschool, maar het gezamenlijke avontuur begon pas toen ze beiden op het Alfa-college studeerden. “Het was in de fietsengarage van het Alfa-college waar het idee voor ons bedrijf begon”, vertelt Martijn. Zo ontstond WeMa IT, wat later WeMa Mobile ging heten.

Gouden combinatie

Martijn en Wesley volgden beiden de opleiding ICT-beheerder op het Alfa-college, waarna Martijn software engineering en Wesley commerciële economie ging studeren. Dat bleek een gouden combinatie. “Het sloot perfect op elkaar aan. Wesley verkocht en ik bouwde de apps.” Inmiddels zijn ze ruim dertien jaar onderweg, bestaat hun bedrijf uit negentien personen en hebben ze al een aantal kantoorpanden versleten. Een jaar geleden kochten ze het pand aan de Roeterskamp.

De behoefte aan een nieuw en groter pand heeft alles te maken met het succes van de ondernemers. Het bedrijf is een grote speler op het gebied van Leisure. Zo maakt WeMa Mobile apps voor vakantieparken en campings. “Van de top 10 ANWB campings zijn er 9 klant bij ons.” Het bedrijf helpt meer dan 200 parken, verdeeld over heel Nederland. “We hebben zelfs een klant bij het Gardameer in Italië, maar ook in Frankrijk, Duitsland en Noorwegen”, vertelt Martijn.

Making people appy

Naast Leisure bestaat WeMa Mobile uit twee andere takken: Maatwerk en People. Uit die laatste tak rolde People Appy. Met deze app willen Martijn en Wesley de betrokkenheid van medewerkers verhogen. “Als werknemers betrokken zijn, is de kans kleiner dat ze verzuimen of overstappen. Je creëert een soort familiegevoel.”

Het succesvolle People Appy brengt alles terug tot één app. Martijn: “Loonstroken, HR-zaken, declaraties, planningen, personeelshandboeken, smoelenboeken, noem het maar op. We wilden ook een beetje humor. Daarom ontwikkelden we ook een koffieroulette, waarmee je bepaalt wie koffie moet halen. En een snackmodule waarmee je inventariseert wie welke snack wil.”

Nieuwe generatie werknemers

Volgens Martijn kan de app een belangrijke functie vervullen binnen bedrijven. “Je moet zuinig zijn op je personeel. Men heeft vaak niet door dat de achterdeur openstaat waar de aanbiedingen je om de oren vliegen.” WeMa Mobile sluit met de app aan bij de nieuwe generatie. Die doet volgens Martijn het liefst alles met een app. “Werk is niet meer werk, werk moet leuk zijn. Deze app kan het verschil maken ten opzichte van een andere werkgever.”

Wat werkgeluk betreft zit het bij WeMa wel goed. “We hebben een jong en dynamisch team. We zijn benaderbaar en voeren modern werkgeverschap met een open cultuur. Er heerst een soort familiegevoel. Het is echt een hechte club.”

Hardenberg is de basis

Hoewel de ambities er zijn om People Appy landelijk uit te rollen en het Leisure-platform internationaal te maken, blijft Hardenberg voor WeMa voorlopig de basis. “Vooral de mentaliteit binnen de gemeente Hardenberg is fijn. Daar hebben we een speciale band mee en dit is onze plek”, vertelt Martijn. Hij is trots op het werkethos van de gemiddelde Hardenberger en van ondernemers uit de omgeving. “Ondernemend Hardenberg is heel actief en veelzijdig. Soms verbaast het je gewoon wat hier vandaan komt. We zijn er trots op dat we daar onderdeel van zijn.”